2019-07-03 08:57:01

Put u Češki Melnik, Republika Češka, 3. lipnja – 6. lipnja 2019.

Prve dane lipnja, završivši sve svoje obveze, učenici Lana i Borna A., Martina R., Anja J. i Lovro M., u pratnji nastavnica M. H. i L. V., proveli su u gradu Češki Melnik, u Republici Češkoj, na poziv ravnatelja „prijateljske škole“ PšovkaMelnik. Putovanje je započelo u ranim jutarnjim satima katamaranom preko Korčule za Split, nastavlja se autobusom do zračne luke i odredišta u Pragu, a potom do Melnika. To je grad od 20 000 stanovnika, bogate prošlosti i kulturnog nasljeđa. Posebno je divan dvorac i okolica.

Učenike i nastavnice srdačno je dočekao gradonačelnik u vijećnici, kojem su učenici predali prigodne poklone. Potom su krenuli u posjet školi i samom gradu. Sljedeća dva dana učenici provode u turističkim obilascima. Posjetili su slavnu prijestolnicu Prag koji osvaja svojom ljepotom i kulturnom baštinom. Učenike je zadivio stari dio grada, Karlov most, ali i  - Pivnica „Fleka“ (nije nitko pio pivo, bez brige, no znamenitost je znamenitost!), te posebno dvorac Kokorinovo koji kao da izranja iz šume na zelenom proplanku.

U četvrtak su se pozdravili sa svojim češkim prijateljima kod kojih su bili smješteni i uputili zrakoplovom natrag u domovinu prepuni dojmova.

Putovanja su važna jer učenicima otvaraju nove vidike i donose nova poznanstva. Naši učenici, prema svjedočenju nastavnica, izvrsno su predstavili svoju Školu, obitelj i mjesto, što je posebno važno obzirom da su Česi tradicionalno hrvatski gosti.

Veselimo se budućoj suradnji s našim prijateljima iz Češkog Melnika.


Osnovna škola Trpanj